Blog

Into the words – deel 2

Vorige keer vertelde ik dat ik woorden tel wanneer ik aan het schrijven ben. Vandaag ga ik dieper in op de fase daarna: het weghalen van woorden. Schrijven is schrappen, zegt men wel, en misschien ken je de uitdrukking ‘Kill your darlings’ ook. 

Nou… dat moet af en toe daadwerkelijk gebeuren, ja. Woorden schrappen, darlings killen, verhaallijnen deleten…

Cue de volgende fase.

Zodra het boek in eerste instantie klaar is en ik mijn eerste herschrijfronde om cirkeltjes rond te maken heb gedaan, dan gaan we over naar de tweede fase. Ook die heeft te maken met woorden, maar dan… Het schrappen ervan. 

Ik ga altijd voor 10% vermindering.

In mijn vorige blog vertelde ik over een manuscript van 116.000 woorden. Voor dat verhaal had ik de schrapronde nog niet gehad en toen ik mijn uitgeefster vertelde wat het woordaantal was, schrok ze. Ook omdat dit manuscript nogal snel verboekt moet gaan worden (in een andere nieuwsbrief meer daarover) is 116k gewoon erg lang – de redactie duurt langer, het herschrijven, het persklaar maken, alles. Ik moest ‘m terugbrengen naar 100.000 woorden.

And so I did. Die tien procent schrappen zorgt ervoor dat overbodige, losse eindjes verdwijnen, dat lange manieren om je punt te maken kort en bondig worden. Dat alleen de pareltjes blijven staan en de matige grapjes eruit gaan. En dat je simpelweg strakkere zinnen schrijft.

Bij het herschrijven van dit verhaal streefde ik naar 200 tot 300 woorden minder per hoofdstuk. Lukte dat? Yay! Lukte dat niet? Jammer dan. Een streven is wat anders dan een wet van Meden en Perzen. Uiteindelijk zijn woorden het symbool, een soort van houvast die absoluut niets anders zegt dan hoeveel woorden je hebt gebruikt. 

Kwaliteit en kwantiteit zijn twee compleet verschillende dingen. Woordaantallen bijhouden is een middel, een manier om te bereiken wat ik wil: een mooi boek schrijven waar jullie van kunnen genieten, van de allereerste hoofdletter tot de allerlaatste punt.

Ik leverde het manuscript in met 102.500 woorden op de teller. Ik laat jullie later weten wat daar na de redactie nog van staat, én om welk boek het gaat natuurlijk 😉

Een volgende keer vertel ik nog wat meer over de methodes die ik hanteer om woordaantallen bij te houden. In Scrivener zitten bijvoorbeeld leuke functies, maar als ik tijd heb om crea bea te doen, dan ga ik soms ook zelf aan de slag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *