Van manuscript naar boek III

Gepubliceerd door mariekefranke op

Kijkje in de keuken – van manuscript naar boek

Je hebt een mooi verhaal geschreven, het zo goed mogelijk afgewerkt en naar een uitgever gestuurd. En dan een verlossend telefoontje of mailtje, je manuscript is geaccepteerd! 

En dan? Dan moet er nog heel wat werk verzet worden voordat je boek er ook daadwerkelijk is. 

Ik neem je mee achter de schermen van dat proces. Mijn manuscript is onlangs aangenomen bij uitgeverij De Rode Tulp en in dit blog deel ik mijn ervaringen.

III

9 juni 2015 – het contractVandaag geen handtekeningen

De meeste creatieve personen zijn zakelijk wat minder goed onderlegd. Of dat geldt in ieder geval voor mij. De wolkige taal is tot daar aan toe, maar wat heeft dit of dat artikel dan precies voor gevolgen, en hoe werkt het dan in de praktijk?

Gelukkig heb ik fijne mensen om me heen om me te helpen. Mijn man is jurist – hij is dat wolkige taalgebruik meester en als hij iets goedkeurt, dan weet ik ook echt behoorlijk zeker dat het goed zit.

Ik kan hier natuurlijk niet inhoudelijk ingaan op het contract, ik bedoel, dat zou zoiets zijn als het verklappen van mijn pincode. Kijkje in de keuken, prima, maar het recept van de chef wordt niet verklapt. Wel kan ik jullie vertellen dat er twee contracten als leidraad hebben gediend voor mijn contract, te weten het Modelcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk en het Geactualiseerd auteurscontract.

Of ik al getekend heb? Nee, nog niet. Mijn man mag zijn oordeel nog vellen en ik heb nog een paar vraagjes die ik graag beantwoord zou willen zien voordat ik mijn handtekening zet. Kleine dingen in verhouding, want het meeste was feitelijk al besproken in het gesprek.

Vertraagt dit het proces? Misschien wel. Waarschijnlijk wel. Ik wil heel graag door, mijn tanden zetten in de redactie, zorgen dat dat boek er komt. Maar als het aankomt op contracten moet je simpelweg niks overhaasten. Die ene handtekening maakt nogal een verschil. Dus ik neem mijn tijd.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *