Van manuscript naar boek II

Gepubliceerd door mariekefranke op

Kijkje in de keuken – van manuscript naar boek

Je hebt een mooi verhaal geschreven, het zo goed mogelijk afgewerkt en naar een uitgever gestuurd. En dan een verlossend telefoontje of mailtje, je manuscript is geaccepteerd! 

En dan? Dan moet er nog heel wat werk verzet worden voordat je boek er ook daadwerkelijk is. 

Ik neem je mee achter de schermen van dat proces. Mijn manuscript is onlangs aangenomen bij uitgeverij De Rode Tulp en in dit blog deel ik mijn ervaringen.

 

II

5 juni 2015 – Het gesprek

Poeh, een gesprek. Ineens heeft zo’n woord een lading van heb ik jou daar. Maar het was fijn!

We ontmoetten elkaar bij een boom voor het Centraal Station in Amsterdam, makkelijk bereikbaar en bijna niet te missen, en vandaar gingen de dingen veel makkelijker dan gevreesd..

Het was fijn om ’live’ met elkaar te spreken. Per mail of per telefoon is toch altijd net niet helemaal mogelijk elkaar echt te doorgronden. Het gesprek was ook absoluut niet alleen maar zakelijk – er was meer dan alleen maar boekenpraat. We leerden elkaar een beetje kennen, konden een passie delen, hier en daar zelfs wat frustraties, en al met al was de conclusie dat we er, zoals gedacht, gewoon samen voor zouden gaan.

Voor mij persoonlijk was het nog wel spannend. Ik ben natuurlijk bepaalde dingen gewend vanuit Books of Fantasy, en het kan een beetje een cultuurshock zijn als er opeens heel andere dingen van je verwacht worden – of juist niet. Het is zo’n vreemd idee om niet het grootste deel van jouw boek en alles wat daarbij komt kijken in je eentje te torsen, maar dat je die ’last’ mag delen, zelfs simpelweg overdraagt aan een ander. Dat was voor mij nog best lastig, controlefreak als ik ben, maar ik weet dat het goed is zo.

Natuurlijk werd er ook over het verhaal gepraat. Inhoudelijk, technisch, hoe nu verder. Rode wangen van complimenten, maar ook rode wangen toen de titel niet ’des streekromans’ genoeg was en we dus op zoek moeten naar een betere titel. ’Nieuw licht’ is nu dus een werktitel en ik heb mezelf midden in de nacht al berichtjes gestuurd (twee telefoons, heel decadent maar zo makkelijk!) met nieuwe ideetjes. Ik kom er vast wel uit…

Het contract ligt inmiddels op mij te wachten in mijn inbox. Het is een kwestie van lezen, akkoord gaan met de inhoud en tekenen, daarna is de redactie aan de beurt. Ben heel benieuwd.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *