Bookstagram – 7 tips

Hoe maak je een bookstagramfoto?

7 tips aan de hand van Verblind van Mary K. Franklin

 

 

Het is helemaal hot om foto’s van het boek dat je aan het lezen bent te plaatsen op social media. Instagram heeft er zelfs een naam en een hashtag voor: bookstagram. Maar dat betekent niet dat je je mooie foto’s niet ook op Pinterest en Facebook mag plaatsen! In dit artikel wil ik je een paar tips meegeven voor jouw mooie boekenplaatjes.

Van een leuk kiekje met je boek op schoot tot een waar kunstwerkje, de boekenfoto’s op social media zijn erg divers. Het is dus aan jou hoeveel tijd, moeite en energie je erin steekt. Om snel een fijn resultaat te bereiken, helpen deze tips je op weg.

 

1. Kies je kleuren!

Afbeelding van Gerard Altman via Pixabay

De cover van Verblind heeft veel paars in zich. Dat combineert natuurlijk tof met allerlei andere paarse tinten, maar ik heb ook juist de kleur geel gekozen. Waarom?

Heel simpel: in de kleurencirkel staan paars en geel tegenover elkaar. Door dat contrast halen ze elkaars kracht naar boven. 

Verder is het vaak tof om veel verschillende schakeringen van een kleur bij elkaar te zetten, dat geeft ook een mooi effect.

 

 

 

2. Props!

Voor deze foto’s ben ik specifiek naar een bloemist gegaan om bloemen te halen (in geel en paars, natuurlijk. Deze bloemen zijn nu ‘in het seizoen’, en dus makkelijk te krijgen.

De gele bloemen zijn: roos, leeuwebekjes en kangoeroepootjes

De paarse bloemen zijn: Clematis, Eustoma en Veronica’s

Verder ben ik even mijn huis doorgegaan om te kijken wat ik allemaal aan paarse attributen had staan. Kaarsen doen het altijd goed, en ik had ook een zandschilderijtje met paars. Ik had overigens nog meer kaarsen klaargepakt, maar die zijn uiteindelijk niet eens op de foto terecht gekomen.

 

 

 

3. Licht

Vaak is natuurlijk licht het mooiste, en in verband met schaduw natuurlijk het liefst ‘licht mee’. Zonlicht is fijn, maar direct zonlicht kan er makkelijk voor zorgen dat de foto overbelicht wordt, waardoor het boek en de props nauwelijks meer te zien zijn. Hetzelfde geldt voor te donkere foto’s, daar gaat ook veel verloren doordat je dan de details niet meer kan zien. 

Mocht je echt buiten willen fotograferen: er bestaat een ‘golden hour’, dat is het uurtje voordat de zon ondergaat. Op onbewolkte dagen geeft de zon dan een gouden gloed en dat kan sommige boeken heel mooi in het licht zetten.

 

4. Compositie

Hoe je jouw boek fotografeert, mag je natuurlijk zelf weten. Jij voelt zelf denk ik wel aan wanneer je compositie niet helemaal lekker is. Dat zie je zelfs al op het beeldscherm van je telefoon. Mijn persoonlijke tip zou zijn dat je probeert om in ieder geval één van de zijden van je boek gelijk te laten lopen met de zijkant van de foto – dat geeft een zekere symmetrie. 

Je kunt de symmetrie natuurlijk ook compleet loslaten, het is echt aan jou. Wat jij mooi vindt. Kijk gerust af van andere bookstagram-foto’s en experimenteer met vormen en de hoeveelheid props. Een boek met een enkele bloem kan supermooi zijn, een boek met drie funko’s, achtentachtig schelpen en zes koppen thee zou ook zomaar een lust voor het oog kunnen zijn.


 

 

 

 

 

 

 

Denk wel om kleine kraaltjes enzo – ik heb de foto’s een week geleden gemaakt en vandaag vond ik nóg kraaltjes tijdens het swifferen. Ik liet er natuurlijk een stel vallen bij het opruimen en dacht echt dat ik ze allemaal had, maar zelfs een week en twee swifferrondes verder kunnen ze dus nog opduiken.

Nog een algemeen advies: het is fijn om een niet al te drukke ondergrond te gebruiken. Ik weet bookstagrammers die hun witte dekbed gebruiken, of mooie posters. Ik denk dat je zelfs met een stuk behang een heel eind zou kunnen komen, en dat valt ook nog eens goed op te bergen. 

Overigens kan het best goed werken om ook een paar foto’s te maken die ‘off’ zijn, want ik heb bijvoorbeeld spijt dat ik geen foto heb gemaakt met een heleboel ruimte aan een zijkant. Ik had die graag gebruikt om het boek uit te lichten met tekst ernaast, bijvoorbeeld.

Dus speel, ontdek en als het nodig is, kun je altijd nog bewerken (maar dat is tip 6)

 

 

Of erger nog: dat je telefoon zegt: Geheugen is vol. Verwijder items om plaats te maken…

5. Less is… risky!

In navolging van de vorige tip… Je kunt beter te veel foto’s maken dan te weinig. Het gebeurt zo vaak dat je denkt: ow, shoot, net niet! Als je veel foto’s maakt, steeds uit net een andere hoek, of met een detail net anders, dan is de kans groter dat er mooie bij zitten die je meteen kunt gebruiken. 

Helemaal als je net begint met bookstagrammen, kan het erg fijn zijn om veel foto’s te maken, zodat je uitvindt wat werkt en wat niet. 

Zit je telefoon vol? Ja, da’s wel een dingetje… Ik heb een extra SD-kaartje gekocht voor mijn foto- en videoprojectjes, die ik in mijn telefoon stop wanneer ik aan de slag ga. Daarnaast zet mijn telefoon mijn foto’s meteen in dropbox, waardoor ik ze niet kan kwijtraken.

 

 

 

6. Bewerken

Waarschijnlijk vind je het nog wel leuk om iets extra’s met je foto’s te doen voordat je ze deelt met de wereld. 

de filters op instagram

Binnen instagram heb je natuurlijk de filters. Als je een huisstijl wilt ontwikkelen, gebruik dan bij voorkeur niet meer dan drie filters. Dan blijven je foto’s op elkaar lijken.

Een gratis bewerkingsprogramma dat mij erg bevalt, is Pixlr.com. Je kunt bijsnijden, kleuren aanpassen, stickers en tekst op je afbeelding plaatsen, en als je je foto’s opslaat kun je ze zelfs later nog eens bijwerken. Erg fijn!

 

 

 

 

 

 

7. Tag!

Auteurs vinden het supervet om getagd te worden in een berichtje en je foto’s worden goed bekeken wanneer je #bookstagram toevoegt. Dus tag away, en deel jouw mooie boekenplaatjes op jouw social media. Boekenwurmpjes zoals ik zullen ervan genieten.

 

 

 

Tot zover mijn tips voor bookstagram! Heel veel plezier en succes met het maken van jouw boekenplaatjes!

Wil je meer weten over bookshelfies, lees dan dit artikel.

 

XOXO Mary K.